Wandelen

Wandelen is bijzonder goed voor je. Mocht je nog wat argumenten nodig hebben: hier zijn er twaalf!

1. het verlaagt stress en geeft ontspanning

Dat komt vooral doordat je even lekker in het nu kunt zijn: je bent bezig, kijkt om je heen en hebt minder tijd voor piekeren. Gedachten worden daarbij beter verwerkt in plaats van dat je er over gaat malen. Het stresshormoon cortisol daalt aanzienlijk. Het beste is een wandeling in de natuur, omdat dat onze hersenen nog meer ontspanning geeft.

2. verbetert de nachtrust

De reden is dat je tijdens het wandelen je hoofd leeg kunt maken, waardoor dat dat in bed niet hoeft en je rustiger in slaap kunt vallen. Ook zorgt wandelen voor de juiste niveaus van melatonine, wat zorgt voor een gezond dag-nacht-ritme. Let overigens wel op dat je niet direct voor het slapengaan gaat wandelen, want dan is je lichaam nog te actief om direct lekker in slaap te vallen.

3. maakt je creatiever

Als je een creatief beroep hebt kun je enorm profiteren van een korte wandeling. Wandelen zorgt voor een verhoging van maar liefst 60% in de creativiteit. Dat komt door het verlagen van stress (stress en creativiteit gaan slecht samen), door een betere doorbloeding van de hersenen en ook omdat je tijdens het wandelen nieuwe dingen ziet.

4. helpt tegen ziektes

Als je gaat wandelen zorg je voor een goede bloedsomloop. Dat stimuleert vervolgens weer de beweging en activatie van onze afweercellen, waardoor we minder vatbaar zijn voor ziektes. Overigens geldt dit positieve effect alleen bij 'normaal' bewegen; want als je te intensief beweegt, gaat je lichaam in een soort overlevingsmodus en dat is niet gezond.

5. verlaagt de bloeddruk

Door een half uur wandelen per dag krijg je al een lagere bloeddruk. Dit hangt samen met het feit dat wandelen ontspannnd werkt waardoor stress en bloeddruk afnemen.

6. brengt de stofwisseling op gang en zorgt voor een gezond gewicht

Wandelen activeert je lichaam. Je stofwisseling gaat omhoog en je spijsvertering gaat beter werken. Dat laatste voorkomt verstopping in de darmen, en in het algemeen gaat je energieverbruik omhoog en komt alles in een gezondere toestand. Ook worden spieren aangemaakt en wordt je longcapaciteit verhoogt. Dit zorgt voor een betere conditie, waardoor je langer en meer kunt bewegen en je dus nóg gezonder kunt leven.

7. houd je botten gezond en flexibel

Een gezonde belasting van de botten zorgt ervoor dat er meer botmassa wordt aangemaakt, en dat ook het kraakbeen gezond blijft. Kraakbeen werkt onder andere als demping tussen gewrichten, bijvoorbeeld de knie of heup. Als je niet genoeg beweegt, wordt het kraakbeen dunner en krijg je last van je gewrichten. Maar let op: als je te intensief beweegt zal het kraakbeen ook gaan slijten. Als laatste is belangrijk dat je ook genoeg drinkt, omdat kraakbeen eigenlijk een soort kleine sponsjes zijn, gevuld met water. Als je niet genoeg drinkt, droogt het kraakbeen uit en slijt het harder.

8. geeft een goed humeur en helpt tegen depressie

Wandelen verlaagt stress (zie boven) en geeft ontspanning, zeker als je gaat wandelen in de natuur. Daar bovenop maak je door te bewegen serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat je je er blij door gaat voelen. Veel antidepressiva (de zogenaamde SSRI's) vergroten het effect van serotonine in de hersenen, wat wel aangeeft hoe belangrijk dit stofje is.

9. verbetert je geheugen

Wandelen verhoogt de bloedsomloop in je hersenen en stimuleert daarmee de de groei van neuronen en de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Als je in je leven genoeg beweegt en ook mentaal actief blijft, heb je 20% - 50% minder kans op Alzheimer.

10. verkleint de kans op kanker

Een gezonde levensstijl verkleint de kans op kanker. Beweging verhoogt bijvoorbeeld de activiteit van het antikankergen BRCA1 dat beschermt tegen borstkanker. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met een gezonde levensstijl minder kans hebben op het krijgen van kanker, een grotere kans hebben om te herstellen en een kleinere kans hebben dat kanker terugkomt. Als je minstens een half uur goed beweegt per dag, reduceert dat het risico op veel typen kanker met maar liefst 50%!

11. verkleint de kans op diabetes

Dat komt omdat je door lang zitten minder gevoelig bent voor insuline. Als je elke dag wandelt verlaagt dat het risico op diabetes met maar liefs 58%!

12. verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Dat komt doordat wandelen (zoals boven genoemd) leidt tot een lagere bloeddruk maar ook omdat het cholesterolgehalte omlaag gaat. Met een uur wandelen per week gaan de risico's op hartproblemen al hard omlaag!

Samen

Wandelen is daarbij niet alleen maar leuk in je eentje, maar is ook een goede gelegenheid om samen met iemand anders goed bezig te zijn en te genieten van de natuur. Misschien kun je zelfs elkaar wel scherp houden en zorgt dat er voor dat je meer wandelt dan je anders zou hebben gedaan. Apps zoals de ommetje app of strava kunnen ook helpen om je te motiveren. Met de ommetje app gaat het er vooral om dát je elke dag beweegt, krijg je leuke weetjes en kun je samen wandelen met anderen in een groep. Bij strava wordt de hele wandeling gemeten, inclusief route, snelheid enzovoorts en kun je die ook onderling delen.

Het gaat erom dat je beweegt

Nu ben ik geen wandelspecialist, maar ik heb alleen maar positieve resultaten gezien bij mensen die structureel zijn gaan wandelen. Dat is ook niet zo gek als je al de bovenstaande voordelen ziet. Dus als het kan: ga er elke dag even lekker tussenuit!

PS: houd je niet van wandelen, dan zijn er genoeg andere opties voor een stukje beweging. Loop wat vaker even rond in je huis of op kantoor, of ga met de trap in plaats van de lift. Doe dingen staand in plaats van zittend. Ga stofzuigen, ruim het huis eens op, ga tuinieren. Het maakt eigenlijk niet wat het is: zolang je consistent elke dag een beetje aan beweging doet, profiteer je daar al van!

Meer dan gelukkig

Deze pagina hoort bij de website van "Meer dan gelukkig".
Mogelijk ben je het boek op dit moment aan het lezen, of heb je het al uit. Mocht je het boek nog niet hebben (of aan iemand anders cadeau willen doen!) dan kun je het hieronder bestellen.
Of lees het eerste deel van het boek volledig gratis!